• Post category:Akce rodin

Ve dnech 1. – 3. května 2009 jsme se spolu s několika rodinami a otcem Benediktem zúčastnili tradičního víkendu rodin v Jiřetíně pod Jedlovou, malebném městečku v Lužických horách, které mimo jiné získalo v roce 1998 titul Vesnice roku. Ubytování a stravování bylo zajištěno v klášteře Kongregace dcer Božské lásky, k tomuto účelu jako stvořené.
Na místě jsme se sešli před polednem a po sladkém pátečním obědě jsme absolvovali 14 zastavení křížové cesty a krátkou procházku po okolí. Počasí nám skutečně přálo a tak na konci většina z nás neodolala a uhasila žízeň zlatavým mokem v jednom z místních hotelů. Po večeři a uložení dětí ke spánku jsme se sešli ve společenské místnosti, kde následovala velmi podrobná přednáška otce Benedikta o Svaté zemi, kterou nedávno navštívil.
Sobotní celodenní výlet do Jablonného v Podještědí jsme zahájili v bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy, kterou spravuje řád dominikánů. Jeden z bratrů nám krátce vyložil historii místa, mohli jsme nahlédnout do podzemní krypty a zastavit se u hrobu sv. Zdislavy, patronky rodin. Následovně někteří z nás vystoupali na vyhlídkovou věž bývalého kostela Narození Panny Marie a po této fyzicky náročné aktivitě jsme s chutí usedli ke stolu v místních restauracích. Odpoledne jsme se společně vydali na pěší výlet ke Zdislavině studánce a na hrad Lemberk. Večer jsme opět trávili společně a tentokrát i úvahami nad jejich podobou v budoucnu.
V neděli ráno jsme spěchali na mši do místního kostela, poté zabalili svých pět švestek, pokochali se pohledem na okolí, provedli nezbytnou fotodokumentaci a naposledy usedli u společného svátečního oběda. Odpolední program pokračoval návštěvou Kryštofova Údolí, kde jsme navštívili dřevěný kostel sv. Kryštofa a výstavu betlémů.
Na závěr bychom chtěli poděkovat manželům Vondroušovým a Trhoňovým (Jáře a Tomášovi), kteří tuto úspěšnou akci zorganizovali a neustále bděli nad jejím zdárným průběhem a naším blahem. Dále patří dík také všem ostatním účastníkům za milou společnost a nevšední prožití prodlouženého víkendu. Nakonec máme vzkaz pro ostatní: neváhejte a příště se přidejte!
Košťálovi