Jak jsme se měli v lanovém centru?

V sobotu 24. září probíhaly komunální a senátní volby v České republice, referenda v separatistických republikách Ukrajiny a výlet pro děti z římskokatolické farnosti Neratovice do lanového centra v Kladně. Pod vedením zkušeného týmu Trhoněk (Markétka, Martinka, Míša a Káťa), Pepinky Vrbové a Petra Kelina Jr. jsme se vydali přes Prahu do Kladna.

Cestu vlakem si někteří chlapci zpříjemňovali zajímavou hrou, kdy jeden starší drží menšího a ten se snaží kopanci trefit do přirození ostatních kamarádů.

I přes typicky kelinovské poznámky před příjezdem, většina účastníků shledala Kladno hezkým, zeleným městem. Lanové centrum se nachází v blízkosti městského stadionu Sletiště, u něhož si Markétka zavzpomínala na sportovní úspěchy svého mládí. Před vstupem do centra jsme se naobědvali z donesených zásob a poté zašli na veřejné toalety s maloměstskou cenou 5 Kč za osobu (včetně žen a dětí).

V samotném centru nás pak očekávali mladičtí asistenti Tereza a Matyáš, kteří začali přísnou selekcí dětí nad a pod 140 cm a pokračovali instruktáží, jak používat zapůjčené horolezecké vybavení. Mrňata pod 140 cm se vydala na dětskou lanovou dráhu, zatímco vyšším či těm, co si to vybrečeli, bylo dovoleno vstoupit na vysokou lanovou dráhu pro dospělé, jež se později dále větvila na modrou, červenou a černou podle náročnosti. Každopádně obě skupiny si lezení mezi stromy, včetně oblíbených lanovek, velice užily.

Ve zbývajícím čase před odjezdem vlaku se hrála kultivovanější hra Městečko Palermo, v níž v každém kole dojde k vraždě, a následně bylo dětem dovoleno se vybouřit na přilehlém hřišti.

Zpáteční trasa vedla vlakem kolem impozantních kladenských hutí s přestupem v Kralupech. Konečná cesta motoráčkem byla opět extrémní, a to zvláště pro dvě starší paní, kterým jsem považoval za nutné se nakonec za hlučné děti omluvit, avšak reakce byla, že máme jejich absolutní obdiv, zvláště když to zřejmě děláme dobrovolně. Tento obdiv patří asistentům zmíněným výše. Děkujeme!

David K.

A níže se můžete pokochat fotkami